Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Д-р Радко Тоцев: България е първа по брой на абортите в Европа

Едва 3% от българките приемат противозачатъчни

27.09.2023 | 15:43 Редактор: Калина Донкова

Едва 3% от българките приемат хормонална контрацепция. За сравнение тези цифри са в порядъка на около 30 процента в развитите страни. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ акушер-гинекологът д-р Радко Тоцев.

„Моето обяснение като лекар е, че битува сред българката едно мнение, че хормоналната контрацепция, като медикамент, ще я направи по-пълна и ще създаде окосмение. При нея има едно отричане на дълготрайното ѝ приемане, лечение и ползата му“, сподели гостът.

Новите противозачатъчни лекарства са много по-пречистени и са по-ниско дозирани, следователно не водят до такива странични реакции, каза д-р Тоцев.

Според него е необходимо обществото да обърне внимание на факта, че този тип медикаменти не се използват само за предотвратяване на бременност, но и за различни медицински проблеми като болезнен цикъл, по-обилна менструация, ендометриоза и други.

Д-р Тоцев открои и тревожна статистика за абортите в България.

„България е на 1во място сред европейските държави по брой на абортите. Официално всяка трета бременност завършва с аборт, а моето мнение е, че това са само официални статистики, които са минали през болнични регистри, а неофициално може би има още два пъти по толкова, които просто не са описани“, посочи експертът и определи тенденцията като изключително тревожна.

Вижте целия разговор във видеото.