fallback

Няма вредни или добри храни, а трябва да се разглежда тяхната стойност

В България се наблюдава повишена консумация на пакетирани храни, алармира доц. Теодора Ханджиева-Дърленска

14.09.2023 | 18:25 Автор: Тодор Петров

Няма вредни или добри храни, а трябва да се разглежда тяхната стойност. Това заяви в ефира на предаването "Директно" доц. Теодора Ханджиева-Дърленска от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Тя изтъкна, че в последните години се установява постепенно увеличаване на наднорменото тегло сред деца и възрастни.

"От една страна има генетични фактори, които предразполагат към развитието на това заболяване, но не е само това. Как се храним? Как се движим? За децата е много важно контролът върху екранното време и съня. Всички тези фактори оказват влияние върху теглото", добави гостът.

В България се наблюдава повишена консумация на пакетирани храни, по-ниска консумация на мляко и млечни продукти и обездвижване, отбелязва експертът.

"Проблемите са разнообразни. Има доста добри нормативни актове, които са създадени в България, които обаче са с препоръчителен характер", изтъкна гостът.

Според доц. Дърленска става въпрос за контрол и се изисква воля, за да се вземат необходимите мерки срещу затлъстяването.

"Във всяко едно училище има лавка, има и наредба, която регулира какво може да се продава, въпреки това тя не се спазва достатъчно. Според мен лавки не трябва да има", подчерта експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback