Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Няма вредни или добри храни, а трябва да се разглежда тяхната стойност

В България се наблюдава повишена консумация на пакетирани храни, алармира доц. Теодора Ханджиева-Дърленска

14.09.2023 | 18:25 Редактор: Тодор Петров

Няма вредни или добри храни, а трябва да се разглежда тяхната стойност. Това заяви в ефира на предаването "Директно" доц. Теодора Ханджиева-Дърленска от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Тя изтъкна, че в последните години се установява постепенно увеличаване на наднорменото тегло сред деца и възрастни.

"От една страна има генетични фактори, които предразполагат към развитието на това заболяване, но не е само това. Как се храним? Как се движим? За децата е много важно контролът върху екранното време и съня. Всички тези фактори оказват влияние върху теглото", добави гостът.

В България се наблюдава повишена консумация на пакетирани храни, по-ниска консумация на мляко и млечни продукти и обездвижване, отбелязва експертът.

"Проблемите са разнообразни. Има доста добри нормативни актове, които са създадени в България, които обаче са с препоръчителен характер", изтъкна гостът.

Според доц. Дърленска става въпрос за контрол и се изисква воля, за да се вземат необходимите мерки срещу затлъстяването.

"Във всяко едно училище има лавка, има и наредба, която регулира какво може да се продава, въпреки това тя не се спазва достатъчно. Според мен лавки не трябва да има", подчерта експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.