Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

В България трябва да има програма за превенция срещу наркотиците сред децата

Тя трябва да включва педагози, психолози и експерти, казаха Калин Таушанов и Мариела Кирова

08.09.2023 | 19:30 Редактор: Вяра Димова

България се нуждае от програма за превенция на употребата на наркотици сред деца, която да бъде прилагана в семейна, училищна и социална среда. Около тази теза се обединиха в студиото на предаването "ДиректноКалин Таушанов и Мариела Кирова организатори на кампанията "Един грам живот".

По думите на Таушанов програмата трябва да включва педагози, психолози и експерти.

"Едните да кажат как да бъде поднесен материалът за съответната възрастова група, другите да кажат как този материал да бъде подходящо поднесен и на родителите, и на деца. Третите да кажат какви са модерните наркотици, с какво са по-различни, как изглеждат и как да ги разпознаем", поясни Таушанов.

Кирова е убедена, че проблем има и трябва да се търсят решенията бързо и ефективно.

"Хората и гражданското общество се активират, когато има трагедия. Действа се реактивно. Сега ние не искаме нашите деца да бъдат застрашени и да се случи трагедия. Просто този път да подходим различно, първо ние да действаме", заяви Кирова.

Според Таушанов държавата полага много усилия в борбата с наркотиците, но те не са достатъчни. На мнение е, че дори държавата да създаде нова програма, която да има за цел превенцията на употреба на наркотици, тя няма да бъде интегрирана достатъчно бързо.

"Ако бъде вкарана в учебната програма, ще има много родители, които ще кажат, че е твърде рано, други ще кажат твърде ни е късно, трети няма да искат изобщо да я посещават", коментира още Таушанов.

И двамата са на мнение, че липсва достатъчно информация за наркотиците и ресурсите, които държавата предлага, са недостатъчни.

"Ние сме гражданска инициатива от родители от цялата страна, които търсим помощ. Осъзнахме един факт - на нашите деца, рано или късно, ще им бъде предложена дрога", категорична е Кирова.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ясна орограма
преди 7 месеца
Щели да покажат на детето какво е наркотик и щели да му кажат че е лошо. Туй все едно да покажеш на детето порно и да му кажеш че е лошо и не бива да гледа такива работи. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Име
преди 7 месеца
Ами да се тестват с фалшивия тест който полицаите не го прилагат.за себе си, но с удоволствие го прилагат за татковците и за да им вземат колите. Тъй като децата нямат коли, при положително, да речем ако са пили сироп за кашлица, да им се отнема правото да ходят и да говорят с другите двца за 8 месеца докато се туткат в болницата с теста им за наркотици. Това достатъчно ли е, за правителството на Пасолството и душманин на българите? А, да и да не се пипат дилърите, те са от структурата. Сигнализирай за неуместен коментар