Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Бедствието по Южното Черноморие показа колко сме уязвими и къде са пропуските

Трябва да сме по-подготвени, заяви Ясен Цветков

06.09.2023 | 19:02 Редактор: Вяра Димова

След бедствието по Южното Черноморие видяхме колко сме уязвими като общество и къде са пробойните. Това заяви председателят на Националната Асоциация на доброволците в Република България Ясен Цветков в предаването "Директно".

"Никой не е застрахован и има много маркери, които трябва да бъдат отбелязани в такъв момент, за да можем в следващия да сме по-подготвени", настоя той.

По думите му в засегнатите райони са пристигнали 14 доброволци от Асоциацията, които са отишли да свършат конкретни задачи и са със специализирана подготовка и специфично оборудване.

"Беше критично важно да не допускаме други цивилни хора в района, които нямат подготовка и неизбежна работа там. Ако има нужда, ще бъде направен призив за доброволци", категоричен е Цветков.

Според него е трудно да се правят експертизи на критичните места и е вероятно да са допуснати грешки при почистването на отводняващите дерета.

"Всички сме наясно как се поддържат деретата на много места в страната. Има какво да се желае в тази посока", заяви Цветков.

Hеографските специфики на района са помогнали кризата да не бъде в размерите на тази, която беше в Карлово преди година, смята гостът. Той коментира и доброволческата системата в страната, която според него е пълна с недостатъци.

"На много места в страната доброволци се записват на хартия. Нямаме стандарти, по които някой да ги контролира. В моменти на мащабни кризи се виждат пропуските в системата. Налага се доброволци, които са подготвени, да пътуват стотици километри", изтъкна Цветков.

Гледайте целия разговор във видеото.