Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Експерт от ЦИД: Постът на главния секретар е излишен и може да бъде премахнат

Беше ясно, че тази връзка между политическото и професионалното ръководство е счупена, коментира Мариян Събев

04.09.2023 | 19:21 Редактор: Елеонора Танева

Съгласувателната процедура на главния секретар на МВР с президента е напълно излишна в една държава, в която полицията не е военизирана. Това заяви в ефира на предаването "Директно" Мариян Събев от Центъра за изследване на демокрацията.

"Постът на главния секретар е излишен и може да бъде премахнат. Позицията би могла да бъде заменена с шеф на полицията, който оперативно да води всичко и да е подчинен на министър-председателя", смята експертът.

Той коментира казуса с Петър Тодоров. В деня, в който от администрацията на президента беше публикуван отказа на Радев да освободи главния секретар на МВР, той сам подаде своята оставка.

"Беше ясно, че тази връзка между политическото и професионалното ръководство е счупена и няма как да продължава да функционира и щеше да приключи по един или друг начин", категоричен е гостът.

Пред Bulgaria ON AIR Събев заяви, че всички ежедневно използват пътищата в страната и забелязват са проблемните аспекти и нивото на контрол. По негови думи могат да се използват и интегрират нови ресурси, както и да се разчита на вече изградена инфраструктура.

Събев отбелязва проблема с видеонаблюдението, което не е активно и камерите не се използват по предназначение. По поръчка камерите, с които държавата разполага, могат да се използват за установяване на нарушители по отношение на скоростта, но въпросът стои в това доколко може да се разчита на тях и в рамките на едно съдебно производство да бъдат употребени като доказателства.

Гледайте целия разговор във видеото.