Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

България не осигурява достатъчно подслон и защита на жертвите на домашно насилие

Увеличаването на местата за настаняване е задължително, смята Катя Кръстанова от Фондация „Анимус“

04.08.2023 | 16:50 Редактор: Калина Донкова

В България има сериозен проблем с отсъствието на приюти за защита на жени, пострадали от домашно насилие. Това заяви в ефира на предаването „Директно“ Катя Кръстанова от Фондация „Анимус“.

„Имаме големи надежди да се въведе националната карта за социални услуги. Така във всяка административна област, която няма подслон за такава защита, ще бъде разписан и създаден такъв“, отбеляза Кръстанова.

По нейни думи програмите за извършители на насилие са недобре финансирани.

„Там за съжаление нещата са изключително зле, тъй като на този етап няма възможност за дълго финансиране на тези услуги. Те в момента работят по четири месеца, защото така е структурирана програмата по Закона за защита от домашното насилие“, изтъкна гостът.

Според Кръстанова добавянето на термина „интимна връзка“ в Закона за защита от домашното насилие би довело до разширяване на защитата към още един кръг жертви на насилие, основано на пола. Тя отбелязва обаче, че текстовете имат нужда да бъдат по-добре дефинирани и за целта страната ни може да взаимства от законодателството на други държави.

„Аз съм убедена, че текстът ще бъде прецизиран между първо и второ четене. Има достатъчно други актове, които биха могли да бъдат съотнесени дефинициите и да бъде направена една по-прецизна дефиниция относно интимната връзка“, каза Кръстанова.

Вижте целия разговор във видеото.