Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Скок на огледите за имоти, но клиенти се отказват заради цените

"Крайно време беше България да има бюджет", каза Георги Шопов

27.07.2023 | 14:22 Редактор: Искра Ангелова

Крайно време беше България да има бюджет, а финансовата рамка за догодина трябва да е далеч по-разумна. Това коментира председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в студиото на "Директно".

По думите му е необходимо да има категоричен баланс между приходи и разходи, но той изрази съмнение това да се случи.

"Ние подкрепяме възможно най-бързо да има точен и ясен бюджет, защото една структура без бюджет не може да функционира. Това, което аз долавям с тревожност, е, че приемането на бюджета е едва ли не компромис", отбеляза Шопов.

Той коментира и последните данни на Агенцията по вписванията, които отчитат четвърто поредно тримесечие на спад на сделките с имоти, като до края на юни той достига 15%. Според Шопов обаче спадът на надвишава 50 на 100 и обясни разминаването.

"Нашите данни на НАСП са различни и те са доста по-показателни. Статистиката взима от Агенцията по вписванията изповядани сделки, докато ние гледаме броя предварителни договори. Точно те показват тенденциите, докато Агенцията показва с инерция 3 години", обясни експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му запитванията и огледите са се увеличили, тоест необходимостта от жилища в големите градове остава и е голяма, но когато видят цените и направят справка с данъчния си консултант, се отказват.

Жилището е единствената стока, при която в условията на пазарна икономика в България за 30 години, продължава търсенето е по-високо от предлагането, но начини да се справим с този пазарен феномен има, убеден е Шопов.

"Цените могат да се намалят единствено, ако се увеличи предлагането, а за да се постигне това, трябва да се намали административната тежест. По-бързо и по-лесно да се вадят строителни решения, общината и държавата да регулират по-бързо нови територии, където да влиза нов капитал и да се инвестира в жилища", поясни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.