Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Експерт: Служебното правителство не може да бъде изключено от Конституцията, трябва ВНС

"Разширяването на субектите, имащи право да сезират КС, е едно утвърждаване на демокрацията", смята д-р Орлин Колев

25.07.2023 | 20:02 Редактор: Михаела Димитрова

Проектът за изменение и допълнение на Конституцията на "Продължаваме промяната – Демократична България" е с ясна политическа визия, цел и посока. От тук насетне може да се започне паралелно политически и експертен дебат. Това заяви експертът по конституционно право д-р Орлин Колев в ефира на предаването "Директно".

Редица промени в Конституцията предлагат от ПП-ДБ, сред тях и ликвидирането на служебното правителство в този му вид, като се предлага функциите му да бъдат поети от редовния кабинет в оставка.

"Не може да бъде изключено напълно служебното правителство, защото това е работа на Великото народно събрание, а не на обикновено такова. Може да бъде прекроено, но във вида, в който е предложено ми се струва, че е едно заобикаляне на Закона, защото не говорим за запазването на служебното правителство или неговото промяна, а на практика, този текст се явява едно удължаване на мандата на редовното правителство в оставка", коментира д-р Колев пред Bulgaria ON AIR.

"Вярно е, че на служебното правителство не е поверена специална глава в Конституцията, дори не се намира и в главата за правителство, но въпреки това то е институция, която не може лесно да бъде прекроена", убеден е експертът.

Според госта начинът, по който действа служебното правителство, сега е по-добър, тъй като след като то бъде назначено, президентът може да промени състава му по всяко време. Друга причина д-р Колев да намира новите предложения за по-неуместни е, че в случай, в който след парламентарни избори "новото парламентарно мнозинство не успее да излъчи редовно правителство, по предложените промени, той трябва да преназначи старото правителство".

Гостът коментира и идеята за въвеждане на индивидуалната конституционна жалба, при която всеки може да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на закон, с който се нарушават негови права и свободи.

"Разширяването на субектите, имащи право да сезират Конституционния съд, е едно утвърждаване на демокрацията, но трябва да бъде направено внимателно, защото въвеждането в този вид на конституционната жалба би превърнало Конституционния съд по натовареност, в сходно положение със Софийския районен съд", подчерта д-р Колев.

Гледайте видеото с целия разговор.