Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Какви са ползите от дефибрилаторите на обществени места?

Според Марияна Манушева има надежда за бъдещото разпространение на уредите

19.07.2023 | 20:30 Редактор: Михаела Димитрова

Ситуацията с починал на летището повдигна въпроса за дефибрилаторите на обществени места.

"Дефибрилаторите на обществени места са изключително малко, но от друга страна преди няколко години нямаше нито един, така че надежда за бъдещото разпространение на уредите има", заяви в ефира на предаването "Директно" Марияна Манушева, председател на фондация "Първите три минути".

Според нея всичко е въпрос на нагласа на цялото общество, тъй като в Скандинавските държави обучението за първа помощ при сърдечен арест започва още от ранна възраст в училище, преминава в университета и след това на работното място и там няма такъв проблем и много голяма част от населението е обучена какво да прави в такава ситуация.

"С автоматичния дефибрилатор не съществува риск, в който да убием човек, тъй като машината сама прави анализ на сърдечната дейност и преценява дали човекът има нужда от дефибрилация. Да, важно е да бъде обучен човекът, който помага, защото освен дефибрилация е необходим качествен сърдечен масаж и изкуствено дишане", отбеляза Манушева пред Bulgaria ON AIR

Тя подчерта, че ако чакаме линейка без да оказваме помощ на пострадалия със сърдечен арест, статистиката показва, че шансовете му за оцеляване  намаляват с 10-12% на минута, което означава, че след 5 минути неговите шансове ще бъдат под 50%.

"Самият апарат е направен така, че с него да оперират хора, които нямат медицинско образование. Няма нищо сложно. Има един бутон, който се натиска, след което дефибрилаторът започва да работи и дава гласови инструкции на български език. Напомня абсолютно всичко, стъпка по стъпка, дори има илюстрации", добави гостът.

"На практика апаратът е направен така, че абсолютно всеки да може да работи с него", завърши Манушева.

Гледайте видеото с целия разговор.