Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Икономист: Изборът на Радев за управител на БНБ е ясен знак за влизане в Еврозоната

Според Адриан Николов политическата криза е сред основните фактори за забавянето в избора на гуверньор

18.07.2023 | 18:30 Редактор: Юлиан Христов

След месеци отлагане депутатите преизбраха Димитър Радев за шеф на Българската национална банка.

"Поставен е приоритет върху избора на гуверньора на Националната банка, което дава ясен сигнал, че за кабинета "Денков" влизането в Еврозоната ще е приоритет", заяви икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов в предаването "Директно".

Според Николов политическата криза е сред основните фактори за забавянето на гласуването за шеф на БНБ.

"Доскоро бяхме в една много голяма несигурност, служебни правителства или пък много кратко живели парламенти", допълни той.

"Изборът на шеф на БНБ е доста по-важен от този във всеки предишен случай, освен тези през 90-те години, тъй като БНБ е институцията, която ще проведе влизането на България в Еврозоната. Дори да не се случи през 2024-2025 година, ще се случи в рамките на този мандат, който продължава до 2030 година", отбеляза Николов.

Друга причина изборът на шеф на БНБ да е от особено значение е, че банката е основен инструмент за борба с инфлацията, изтъкна гостът.

"Според мен има ясно разбиране в парламента, че бюджетът, който Асен Василев предложи, е една кръпка, която позволява държавният фиск да работи до големия дебат по бюджетните въпроси, който ще се случи през есента", стана ясно още от думите му пред Bulgaria ON AIR.

Николов е на мнение, че работата на парламента е възможно да продължи и през август месец, с цел справяне със ситуацията с бюджета.

Гледайте целия разговор във видеото.