Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Свинското ще поскъпва още, прогнозират от бранша

Първи сме по спад в производството, цените на суровините са високи

23.05.2023 | 13:49 Редактор: Калина Донкова

Свинското месо у нас ще продължава да поскъпва. Тази прогноза направи в ефира на предаването "Директно" Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България. 

По думите му тази тенденция се наблюдава от края на миналата година, през тази обаче скокът в цените ще е по-плавен.

"Много зависи как се развива пазарът в целия Европейски съюз, тъй като в момента наблюдаваме намаление на производството между 5 и 10%. В България също се наблюдава такова намаление от 26%, с което статистически сме на първо място по спад в производството в Европейския съюз“, алармира експертът.

Михайлов смята, че причината в България да има недостатъчно стопани, които да отглеждат свине, е държавната политика в областта на селското стопанство и би следвало държавата да предвиди стимули за производителите.

Той отбелязва, че в други държави секторът бива подкрепян по различни начини, като в някои страни има по-солидно субсидиране, създават се условия за развитие на бизнеса, осигуряват се пазари и има по-добра организация при обработката на месо.

Според Михайлов повишението на цените зависи от няколко фактора - развитието на конфликта в Украйна, каква ще бъде тазгодишната реколта и производството в рамките на целия Европейския съюз.

Вижте целия разговор във видеото.