Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Липсват желаещи да станат акушерки, недостигът на кадри е най-голям в провинцията

Държавата трябва да създаде национална стратегия за медицината, смята доц. Дорина Асенова

01.05.2023 | 19:00 Редактор: Калина Донкова

Недостигът на хора в медицината у нас вече се усеща. В последните години има изключителен дефицит на медицински кадри както на лекари, така и на акушерки. Това заяви в ефира на "Директно" акушер-гинекологът доц. Дорина Асенова, началник Клиниката по Акушерство и гинекология в УМБАЛ "Лозенец" и Декан на Медицински факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

В София липсата на кадри не се усеща толкова, колкото в провинцията, където това е особено сериозен проблем, сподели тя.

"Това са малките населени места, малките болници. Там няма кандидати. Нямат условия на труд и е изключително ниско заплащането", допълни гостът.

По думите на доц. Асенова е налице и осезаем отлив на млади жени, които имат интерес към това да учат за акушерки.

Според нея е крайно време държавата да създаде национална стратегия за развитие на медицината. Тя обаче не е оптимист, че това ще се случи в контекста на сегашната политическа обстановка.

Друг проблем, който се забелязва, е отрицателният прираст и все по-малкото раждания, а причините за това са много, смята още доц. Асенова.

"Несигурността в която живеем. Младите смятат, че е важно първо да се установят, да се развият в кариерата и тогава да създават поколение. Това че живеем във все по-трудна политическа и икономическа обстановка не предразполага да създаваме много деца", поясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.