Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Георги Киряков: Вътрешнопартийни сметки съсипаха диалога между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

"Демократична Бъгария" играе "поддържаща роля във филма на "Продължаваме промяната", смята политологът

04.05.2023 | 12:26 Редактор: Калина Донкова

Необясними вътрешнопартийни сметки в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" са основната причина за разпада на диалога с ГЕРБ-СДС. Такова мнение изрази в ефира на предаването "Директно" политологът Георги Киряков.

"Сметките какво ще спечелят, ако подкрепят ГЕРБ или не подкрепят ГЕРБ и очевидно, понеже се правят грешни сметки в тези ситуации, защото са тясно партийни, не отчитат много по-голямата картина, която представлява България и българското общество. Така накрая теглиха чертата и казаха, че ще загубят, без да кажат какво ще загубят. Това означава, че те се фокусират върху това да задържат това, което ги крепи сега, а ги крепят едни около 600 хил. гласа и тези 600 хил. гласа не са единни дали да се подкрепи или да не се подкрепи правителство заедно с ГЕРБ", смята той.

По думите му така или иначе не е ставало дума за правителство на ГЕРБ, а за форма на обединение на сили и идеи, но не на партии, които да извадят държавата от настоящата политическа криза.

Според Киряков единство по тази тема липсва и в рамките на втората по сила коалиция, а "Демократична Бъгария" играе "поддържаща роля във филма на "Продължаваме промяната"".

"За ДБ това беше изборът - или запазват коалицията с ПП, за да могат нещо да опитат да играят заедно на местните избори, или си тръгват оттам, защото ПП им постави ултиматум, без да ги е питало дори, като отказа обща платформа с ГЕРБ независимо под каква форма", категоричен бе анализаторът.

Все по-възможен е сценарият за поредни предсрочни избори преди местния вот през есента, независимо от първоначалните сигнали и очаквания да се случи нещо различно от това, което виждахме след последните няколко избора, каза още политологът пред Bulgaria ON AIR.

"Ако ГЕРБ печели от тази ситуация, в която се намираме в момента, то би загубила в ситуацията, в която тръгне да съставя правителство с "Възраждане", с БСП или ДПС и те го знаят много добре. Затова аз твърдя, че ако няма правителство между първите две политически сили, ще се върви към нови избори лятото и, че няма шанс извън тази конфигурация да се сътави правителство. Защото ГЕРБ също си правят сметки и това, че говорят за план Б, нищо не значи", посочи Киряков.

Вижте целия разговор във видеото.