Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Правосъдното министерство с втори опит за Закон за личния фалит

Кои длъжници ще могат да се възползват?

07.04.2023 | 23:30 Редактор: Калина Донкова

Втори опит да има Закон за несъстоятелност на физическите лица. Министерският съвет прие промени в проекта, след като предишните текстове не стигнаха до пленарната зала на Народното събрание през октомври миналата година.

Към днешна дата България остава единствената държава в Европейския съюз, която няма законова рамка, регламентираща личния фалит.

„Законопроектът е за всеки български гражданин, който е изпаднал в критично състояние, не е за хора, които се опитват да измамят държавата“, коментира в студиото на предаването „Директно“ парламентарният секретар на министъра на правосъдието Ангел Тренев.

По думите му Законът предвижда ясни дефиниции кога едно физическо лице е неплатежоспособно. Ако за период от шест месеца длъжникът не може да погаси вземане, което е не по-малко от десет минимални работни заплати, той може да подаде молба за обявяване на личен фалит, поясни Тренев.

Той посочи, че производството може да бъде инициирано доброволно от длъжника с подаване на молба до съда.

„Предвижда се само за добросъвестни длъжници. Законът казва, че такъв длъжник е този, който е поел дългове спрямо своя жизнен стандарт“, предупреди още Тренев.

Министерството на правосъдието предлага таксата за образуване на производство по несъстоятелност да е в размер на 20 лева. Освен това по време на производството излизат разноски за синдика, които са в размер на една минимална работна заплата.

Тренев подчерта още, че несеквестируемото имущество на длъжниците, остава неприкосновено и не може да бъде отнемано.

Все още няма яснота колко време ще отнема процесът, но очакванията са делата да не се точат повече от три години.

След подаването на молбата за личен фалит, длъжникът спира да плаща и давността на задълженията му се прекъсва, обясни съветникът на правосъдното ведомство пред Bulgaria ON AIR.

Предвиждат се тежки съдебни проверки, събиране на информация от работодатели и възможност кредиторите сами да сезират съда при съмнения за недобросъвестни длъжници, които се опитват да се възползват от Закона, изтъкна Тренев.

Вижте целия раговор във видеото.