Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Вносно агнешко и ниски изкупни цени на млякото, животновъди излизат на протест

Осъществява се безконтролен внос от Украйна, категоричен е Бойко Синапов

06.04.2023 | 15:48 Редактор: Калина Донкова

Животновъди ще подкрепят протеста на зърнопроизводителите, насрочен за 7 април на едно от КПП-та с Русе. Това съобщи в ефира на предаването "Директно" Бойко Синапов, председател на Сдружението "Обединени български животновъди".

Причината - спадът в изкупната цена на млякото. От 1 април суровото краве мляко поевтиня с 0,10 лв. за литър и вече се продава между 0,60-0,75 лв. за литър без ДДС, сигнализираха животновъди от страната.

По думите на Синапов браншът не е бил уведомен за рязкото поевтиняване.

"В нашата мила родина за пореден път няма правила. Ситуацията наистина е много критична в млечния сектор. Ние, като производители, сме поставени между чука и наковалнята. С голямо съжаление го казвам", посочи той.

Според него, ако млякото се изкупува толкова евтино, би следвало и цената му в магазина също да е по-ниска, но това не се забелязва.

Синапов е категоричен, че основната причина за ниските изкупни цени на родното мляко е безконтролният по думите му внос от Украйна.

"Ние проверихме и сме убедени, че влиза сурово мляко от Украйна през Румъния или Унгария. Ние не сме органът, който трябва да го казва", заяви още той пред Bulgaria ON AIR.

За украинското мляко, както и други продукти, внос от там, не се знае дали са годни и през какъв фитосанитарен контрол са преминали, смята Синапов.

"Ние, като европейски производители, спазваме правила, но украинските производители дали покриват тези критерии? Никой не ни казва. България е разграден двор. Не само ние като млекопроизводители, зеленчукопроизводители, зърнопроизводители, всички сме поставени под ударите на този внос", изтъкна още той.

По негови думи родното производство бива пренебрегвано заради по-евтиния внос, което ще се отрази сериозно и на трапезата за Великден, особено когато става дума за агнешкото и яйцата.

"Наближава Великден. В момента България е залята с агнешко месо, внос отвсякъде. Българските производители на агнета, които имаме готовност за Великден, опасявам се, че нашите агнета ще останат по фермите", алармира Синапов.

Животновъдите вече са искали среща с президента Румен Радев, на която да поставят проблемите в сектора. Такава обаче до този момент не се е провела.

Ако държавата не вземе спешни мерки обаче голям процент от земеделците ще фалират, категоричен е председателят на "Обединени български животновъди".

Вижте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Ами искайте още по 30 40 лева за кило агнешко и ще си го ядете вие. Научете се как се прави бизнес. Сигнализирай за неуместен коментар