fallback

Речта на българските политиците – пълна с цинизми и неразбираема за избирателите

Политическите лица са модел на поведение, напомни преподавателят по публична реч в НАТФИЗ д-р Надежда Панайотова

06.04.2023 | 13:23 Автор: Калина Донкова

В речта на българските политици се открояват два проблема - единият от тях е така нареченият "брюкселски говор" – думи и изрази, които макар и да звучат категорично, за обществото биват неразбираеми. Другият е "битовата реч", пълна с цинизми и грубо отношение. Това коментира в студиото на "Директно" преподавателят по публична реч в НАТФИЗ д-р Надежда Панайотова.

Според нея това не е новост и народът е свикнал да му се говори по този начин.

Посланията и думите на политиците със сигурност достигат до избирателите, но по-важният въпрос е дали на тях им допадат, категорична е д-р Панайотова.

По думите ѝ много от днешните политици използват заучени фразеологизми и изрази, но те са дотегнали на българското общество и следователно се приемат негативно, допълни тя.

Диалектният говор в политическото пространство също е нещо характерно у нас. Имало е период, в който той е бил натрапчив, но в днешно време е станал по-приет от обществото, поясни преподавателят по публична реч. Тя обясни още, че е "важна дозировката и да не се стига до крайности", тъй като разсейва посланието и може да придобие комичен ефект.

"Заставаш ли пред публика, ти си вече модел на поведение", каза д-р Панайотова пред Bulgaria ON AIR. По нейни думи е задължително овладяването на вербалната и невербалната комуникация от страна на политическите лица.

"Характерно е за нашите ширини хората да се радват на забавните неща, които им се представят, но ситуацията никак не предполага забава", завърши експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Директно
fallback