Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Лекар: С лека ръка закриха единствената специализирана клиника за лечение на туберкулоза в София

Леглата за болните намаляват, категорична е проф. Даниела Петрова

22.03.2023 | 16:10 Редактор: Калина Донкова

След като тихомълком бе закрита специализираната клиника за лечение на туберкулоза в Белодробната болница в София, леглата за тези пациенти намаляват драстично. Това коментира в ефира на предаването "Директно" главният координатор на Експертния съвет по пневмология и фтизиатрия към Министерството на здравеопазването проф. Даниела Петрова.

По думите ѝ решението изненадващо на фона на това, че държавата работи по нова Национална стратегия за борба с туберкулозата у нас за периода 2023-2025г., а тя ѝ колегите ѝ са изработили план за необходимите лекарства и консумативи, който включва и тази клиника.

"Ние сме се учили там. Там са преподавали светилата в тази област, хора, които са изградили специалисти, където се приемаха най-сложните случаи. Случаите, които трябваше да се лекуват по-продължително. Не мога да разбера как с лека ръка се закри най-голямата клиника за пациенти с туберкулоза", каза проф. Петрова.

Тя е категорична, че това ще се отрази сериозно, тъй като по този начин намалява броят на леглата за болните от туберкулоза в София, а към момента пациентите от София - град биват изпращани в лечебното заведение, което обслужва София - област.

По време на пандемията от COVID-19 бяха закрити и други клиники за туберкулозноболни у нас.

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата. 

За последната година у нас заболеваемостта се е повишила чувствително в два града - Враца и Кюстендил, обясни проф. Петрова пред Bulgaria ON AIR. Причините са свързани най-вече с демографските характеристики на областите.

Според нея обаче тенденцията в България не е толкова тревожна.

Вижте целия разговор във видеото.