Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Юлиан Войнов: Валутният борд не може да падне

Твърденията за фалит на държавата създават психоза, убеден е икономистът

16.03.2023 | 13:30 Редактор: Калина Донкова

Валутният борд в България не може да падне, атака срещу него е невъзможна икономически. Това коментира в ефира на предаването "Директно" икономистът и финансист Юлиан Войнов.

По-рано служебният министър на финансите Росица Велкова представи пред медиите доклад на ведомството, в който са разписани мерки за запазване на бюджетния дефицит до 3%, включително чрез данъчни промени, свиване на държавни разходи. Часове преди това в медийното пространство се появиха части от доклада, според които държавата е пред фалит, а валутният курс лев - евро е под заплаха.

По думите на Войнов по този начин се създава паника.

"Това говорене, включително на брифинга, включително, което изтече в медиите, за мен е безотговорно говорене. Създава психоза и ако направим връзка, с това, което се случва на международните пазари, в Съединените щати, да се говорят такива неща, е абсолютно безотговорно", убеден е експертът.

Според него предложените мерки от страна на финансовото министерство са разумни и водят до намаляване на бюджетния дефицит. Притеснителното в случая са констатациите в част от доклада, които говорят за фалит на държавата, развързване на валутния курс и заем от Международния валутен фонд, смята икономистът.

"Ние до момента запазваме фискалната стабилност на държавата, като завършихме миналата година с малко под 3% дефицит. Според изчисленията на Министерството на финансите обаче тази година вероятно този праг от 3% ще бъде надхвърлен. За първите два месеца на годината вече има сериозен дефицит, който се случва за първи път от осем години", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Войнов е категоричен, че основната отговорност за настоящото състояние на хазната пада върху раздутите социални плащания и помощи в последната година.

"Помощите за бизнеса по отношение на цените на тока се дават включително на компании, които реализират свръхпечалби. За да не се стига до този парадокс, е добре наистина да се насочват към най-фискално бедните, финансово нестабилните хора. Да не е на калпак", убеден е той.

България не е застрашена от свръхзадлъжнялост, каза още Войнов и обясни, че страната ни има 25% държавен дълг, който е почти три пъти по-нисък от максималния праг на възможна задлъжнялост в Европейския съюз.

Вижте целия разговор във видеото.