Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Експерти: ЦИК трудно управлява изборния процес, членовете ѝ взимат политически решения

В комисията липсва прозрачност, протоколите ще създадат проблеми, смятат Цветелина Пенева и доц. Ваня Нушева

02.03.2023 | 20:30 Редактор: Калина Донкова

Централната избирателна комисия показа, че трудно управлява изборния процес. Това каза в ефира на предаването "Директно" председателят на Обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева.

Тя се аргументира със скандала около изборните протоколи, след като комисията реши броят гласове на двата вида хартиени бюлетини да се записва общо в протоколите с резултатите. Това доведе до напускането на говорителя на ЦИК Цветозар Томов, а малко по-късно съдът омени решението на ЦИК.

Основният проблем в работата на избирателната комисия са политическите обвързаности и политическите решения, които взимат членовете ѝ, смята преподавателят по избирателни системи в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Ваня Нушева.

По думите ѝ ЦИК разполага с експертиза и опит, но не действа като политически безпристрастен орган, зависима е и от действията на други институции.

"Голямата въпросителна е дефицитът на прозрачност. Ние го наблюдаваме не само в работата на ЦИК, наблюдаваме го и в други институции, ангажирани в изборния процес", на мнение е Пенева.

Според Нушева последните промени в Изборния кодекс е можело да бъдат избегнати и е възможно да създадат проблеми на предстоящия вот на 2 април. Тя назова като основна спънка именно новия начин за преброяване на гласовете от хартиените бюлетини и от машините.

"При всички положения това създава напрежение в работата на комисиите. Много е важно да бъдат добре обучени членовете на секционните изборни комисии, защото накрая те ще трябва да преброят два отделни масива от информация, да отразят тези цифри в протоколите и да съберат данните по коректен начин. Все още нямаме методически указания от ЦИК, все още няма яснота за това дали машините ще отпечатват само разписки или и протокола", посочи Нушева пред Bulgaria ON AIR.

И двете са категорични, че навременната и пълноценна информационна кампания е от изключителна важност, както за членовете на секционните избирателни комисии, така и за гражданите.

Вижте целия разговор във видеото.