Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Военни експерти: Една година по-късно Русия е много далеч от това да унищожи Украйна

Светът е подценил съпротивителните сили на Украйна, убедени са Георги Цветков и Ивайло Иванов

23.02.2023 | 18:35 Редактор: Калина Донкова

Една година след началото на войната Русия е много далеч от това да унищожи Украйна. Около тази теза се обединиха в студиото на предаването "Директно" военните експерти Георги Цветков и Ивайло Иванов.

"Трябва да имаме предвид, че бяха подценени съпротивителните сили на Украйна и многото работа в последните години от 2014 г. насам, включително въвеждането на нови технологии. Ако имаше една голяма изненада, включително в западните анализатори, това беше колко е била надценявана руската армия. Очакваше се, че тя ще има огромно превъзходство над украинската, а всъщност нещата са много различни", убеден е Цветков.

"Целта на руския президент в тази война е не просто унищожаването на украинската държава, но и унищожаването на украинската нация. И ако в началото на военния конфликт се чудехме какво означава денацификацията, която беше посочена като цел на този конфликт, една година по-късно виждаме, че трябва да си го преведем като деукранизация на Украйна и унищожаването на украинския етнос и неговото русифициране", категоричен е Иванов.

Това, което за Европа е невъзможно, е реално и осъществимо за руския президент Владимир Путин, смятат още експертите.

В навечерието на първата годишнина от инвазията двамата си спомниха за началото на конфликта.

"Новината дойде рано сутринта, както обикновено такъв тип нападения започват посред нощ по добре изпитан сценарий. Рано сутринта на 24 февруари 2022 година вече имаше хора, които казваха как Украйна е победена, буквално часове, след като войната започна. Разбира се, това беше шок, но не беше неочаквано, защото на 22 февруари Русия обяви, че признава независимостта на т.нар. сепаратистки републики - Луганска и Донецка", разказа Цветков.

"Първата ми мисъл беше, че вече нищо няма да бъде същото. Очевидно средата в Европа е навлязла в нова степен на развитие, в която нищо, което съществуваше преди това като разбиране, вече е невалидно, Не бях изненадан от началото на военните действия, защото се доверявах на информацията, която поне от месец САЩ официално разпространяваха, че Русия се подготвя за военен конфликт, въпреки че голяма част от останалите съюзници, особено европейските, смятаха, че това е невъзможно", спомни си Иванов.

Те припомниха, че повече от месец преди руската инвазия в Украйна, беше налице осезаемо нарастване на напрежението. По думите им реакцията на България спрямо конфликта, както и решението за предоставянето на военна помощ на Украйна, са дошли твърде късно. Гостите в студиото смятат още, че темата за войната ще бъде активно използвана и в предстоящата у нас поредна предизборна кампания.

Пред Bulgaria ON AIR Цветков и Иванов дадоха и своите прогнози за развитието на конфликта.

"В рамките на следващите шест до осем месеца, с тази помощ, която вече се предоставя на Украйна и с допълнителна помощ от източноевропейските държави, Украйна би могла да създаде достатъчно сили за едно успешно настъпление, което да ѝ позволи да си върне Южна Украйна - Мелитопол, Бердянск, може би, дори Мариупол. За да има военен успех в тази война, това не означава украинските сили да влязат в Москва. Военният успех се дефинира по следния начин - да е ясно, че Русия не може да постигне поставените си политически цели", смята Цветков.

"Тази война трябва да бъде спечелена от Украйна максимално бързо. Възможно е, ако бъде оказана необходимата подкрепа на Украйна. Това означава съюзниците да изпратят бързо и в необходимите количества въоръжение, боеприпаси и техника", на мнение е Иванов.

Вижте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 1
xa-xaa
преди 1 година
Тези така наричащи себе си " воени експерти " крумне ли пушка и ше се на..ат ! *** Сигнализирай за неуместен коментар