Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Винопроизводители не смеят да увеличат цените, чакат с месеци внос на тапи и бутилки

Износът е насочен главно към Западна Европа, Русия отдавна не е търсен външен пазар, заяви Елизабет Портева

14.02.2023 | 11:00 Редактор: Елеонора Танева

В труден период ли са производителите на вино заради икономическата ситуация?

"Винопроизводителите доста време сме в труден период - откакто започна Ковид пандемията, до ден днешен. Най-трудно ни беше, когато заведенията затвориха, защото голяма част от продукцията си продаваме там. След като отвориха отново, се притесняваха да поръчват в големи количества, досега не се е възвърнало потреблението. Имаме малко увеличение в износа, но положението остава сериозно", заяви Елизабет Портева от Българската асоциация на независимите лозаро-винари в студиото на "Директно".

Тя подчерта, че въпреки инфлацията винопроизводителите не са си позволили да вдигнат цените с 30%. 

"В същото време всички консумативи поскъпнаха не с 30%, а с много повече. С месеци чакаме доставки, има липса на коркови тапи, бутилки - чакахме по 3-4 месеца, без да е ясно дали ще ги получим, което затрудни производството и реализацията. Страх ни е да увеличим цената на своята продукция с 30%. Ако трябва да я вдигнем с толкова, колкото и другите стоки, ще стане почти непродаваемо. Виното не е от основните задължителни разходи", посочи Портева.

Износът е насочен главно към Западна Европа, а Русия отдавна не е потенциален пазар на българските винопроизводители.

"Все повече запитвания има за Изток, а още от преди войната повечето избираха да не търгуват с Русия. Там се търсят по-големи количества, по-евтини вина, там обичат по-сладките", обясни причините Портева. 

Гледайте целия разговор във видеото.