Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

За общините отоплението на сградите, в които ще се гласува, е непредвиден разход

"Потребителите на природен газ не получават компенсации и това се отразява катастрофално", смята Силвия Георгиева

06.02.2023 | 19:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

След поредицата силни трусове, засегнали Турция и Сирия, собственици на сгради у на се замислиха за имотите си. Най-застрашени са онези сгради, които са с нестабилна конструкция. Не е изключено и част от тях да се окажат сгради за публична собственост.

"По данни на Агенцията за картография, геодезия и кадастър в България има около 13 хил. сгради публична собственост. От тях около 7200 са сградите на общините, като в тази бройка се включват сградите на общинските администрации, училищата, детски градини, болници, социални услуги. Всяка една община много добре знае къде се намират и какво е тяхното състояние. Сега голяма част от тези сгради се подготвят за внедряване на мерки за енергийна ефективност и част от този процес е издаването на техните технически паспорти", заяви Силвия Георгиева от Националното сдружение на общините у нас в студиото на "Директно".

Тя уточни, че издаването на технически паспорт изисква пълното изследване на сградите от гледна точка на конструктивна устойчивост, мерки за енергийна ефективност и на сеизмична устойчивост.

Георгиева коментира пред Bulgaria ON AIR и предстоящите избори: "Общините отговарят за организационно-техническата подготовка на всеки изборен процес. През последните 2 години имахме възможност доста да усъвършенстваме нашите умения и бърза реакция. Нямаме съмнение, че сега нашите екипи ще се справят с организацията на предстоящия пореден извънреден парламентарен вот, включително и с новостите, които законодателят прие".

Тя обясни, че предстои ЦИК да издаде дефиниции как трябва да бъдат изградени параваните и как ще се организира видеонаблюдението, но времето винаги притиска особено при често провежданите избори. Гостът подчерта, че непредвиден разход е отоплението на сградите, в които ще се гласува.

"Потребителите на природен газ не получават компенсации и това се отразява катастрофално на общините, които отопляват своите публични сгради на газ. Тази зима за тези общини е изключително предизвикателство да покрият разходите за сметките за отопление на своите училища, детски градини и болници", категорична е Георгиева.

Според нея ПВУ е голямо предизвикателство за цялата държава и спомена, че общините са тези, които трябва да подготвят проектите, да ги реализират, да ги подадат за разплащане и да ги платят авансово.

Гледайте целия разговор във видеото.