Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Какво пише в "Черната книга на правителственото разхищение"?

"Не можем да продължим без антикорупционно законодателство", смята Мила Мошелова

09.02.2023 | 23:30 Редактор: Петя Кръстева

И тази година в "Черната книга на правителственото разхищение" е разказано за ситуации на непрозрачни процедури по възлагане на поръчки, двойно заплащане и спиране на европейски средства.

Стремим се всяка година в книгата да включваме по 15 случая. Стремим се те да бъдат както такива на местно ниво, така и такива на национално. Това заяви Мила Мошелова от Фондация за свободата "Фридрих Науман" в ефира на предаването "Директно".

По думите ѝ "няма малък случай". 

"Имаме случай от Севлиево, където след реновиране на сграда с външна изолация по проект на общината - тя става недостъпна за човек в неравностойно положение", поясни гостът. 

Тя отбеляза, че в книгата могат да бъдат откроени проблемните взаимоотношение между държавата и частните компании, както и възлагането на проекти на държавни предприятия, които намират подизпълнители с "инхаус" процедури.

"Друг акцент са и отношенията на местната власт с частни компании. Там имаме привидна конкуренция, но процедурите по-скоро са съмнителни. В един от описваните случаи такава фирма не може да бъде намерена след лошо изпълнена работа", коментира Мошелова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея има много примери на злоупотреби, за които са проведени разследвания, но резултатите от тях не се публични.

"Разследващата и контролната функция определено не водят до резултата, който би трябвало да очакваме", категорична бе тя. Въпреки това обаче не липсват и примери за свършена добре работа при взаимоотношенията между държавата и местната власт.

Мошелова призна, че злоупотребите, описани в книгата, могат да се струват абстрактни на някого, но "ако например говорим за тема като "Капитан Андреево", се оказва, че все пак имат отражение върху нас".

"Антикорупционното законодателство е нещо, без което не можем да продължим. По някакъв начин трябва мисленето на гражданското общество да се промени", обобщи тя. 

Гледайте целия разговор във видеото.