Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

България е донор на млади лекари за чужбина

Ниското заплащане и липсата на места за специализации принуждават младите медици да бягат

27.01.2023 | 22:30 Редактор: Калина Донкова

Недостигът на лекари е основният проблем в българското здравеопазване. Такова мнение изрази в ефира на предаването „Директно“ медикът д-р Диян Ганев.

По думите му липсата на медици на първа линия, ограничените места в болниците и ниското заплащане на лекарите, остават на дневен ред.

„С годините се натрупа напрежение в системата на здравеопазването. Системата се опира на традиционни, консервативни и сигурни практики и правила, както за лекарите, така и за пациентите. Те трябва да се променят във времето, което става с много разговори“, смята той.

Ганев коментира и данните от скорошно изследване, според което българските студенти по медицина предпочитат да специализират в чужбина, а родните медицински университети са пълни с 60% чуждестранни студенти.

По думите му обучението по медицина у нас е по-евтино, отколкото в чужбина, което е плюс за България като държава, именно затова има и толкова чуждестранни студенти .

По-добрата организация на здравната система, високите условия на обучение и труд, както и по-високите заплати обаче принуждават българските млади лекари да заминават за чужбина, убеден е Ганев.

Той изтъкна, че бройките за специализации у нас остават твърде ниски, а заемането им често става непрозрачно, което обезсърчава студентите.

„Това което е необходимо да се случи у нас, е да има повече места за специализация и държавата да поеме финансите по тях“, заключи той пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.