Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Войната в Украйна засили инерцията на фалшивите новини

Дезинформацията се бори с проверяване на източниците, подчертава журналистът Мина Киркова

27.01.2023 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Войната често е проблемна по отношение на деинзформацията, а основната причина е, че случващото се по време на военен конфликт, не може да бъде доказано от независим източник веднага. Именно това затруднява процеса по установяване коя новина е достоверна и коя не. Това обясни в предаването „Директно“ журналистът от българската редакция на „Дойче Веле“ и част от екипа на FactCheck.bg Мина Киркова.

От началото на миналата година беше много активна дезинформационната кампания по адрес на Ковид-19 и ваксините. С началото на войната в Украйна големи ресурси бяха вложени в тази тема, обясни тя.

„Любопитно беше как в световен мащаб и доста разпространено в България, тези две теми се преплетоха и много време се говореше за това, че руското нападение над Украйна по някакъв начин е спряло пандемията заради предполагаемите биологични лаборатории, които САЩ са имали в Украйна и са били унищожени от руските сили, както твърди дезинформационната кампания“, посочи Киркова.

Инвестициите във фалшиви новини се отплащат, категорична е тя, дали в твърда валута или политически ползи, а използването на страховете на хората с цел дезинформация никога няма да спре да бъде ефективно, смята тя.

Проверяването на информацията и нейните източници е най-важният елемент от разпознаването на дезинформацията, изтъкна журналистът.

Информацията трябва да бъде проверявана в повече от един източник, да се следи за това дали първоизточникът на новината не е политически обвързан и да се проследи дали статията има автор, обясни още Киркова пред Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото.