Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Собственик на склад: Търговците не задържат лекарства, нужни са законови промени

Доставките са били затруднени заради високия брой болни и почивните дни, каза маг. фарм. Аделина Любенова

10.01.2023 | 16:53 Редактор: Калина Донкова

След заявките за извънредно зареждане с медикаменти, те са доставени до складовете, оттам до аптеките и пациентите. Това каза в ефира на предаването "Директно" магистър фармацевтът Аделина Любенова, която е и собственик на склад за лекарства.

В момента се наблюдава осезаемо и сериозно увеличение на броя болни от различни вируси у нас, но това не е единствената причина за недостига на лекарства. Почивните дни са се оказали пречка пред търговците след 16 декември да бъдат доставяни медикаменти, поясни тя.

По думите ѝ обаче търговците на едро категорично, не задържат лекарства по складовете.

Такива обвинения дойдоха и от страна на Министерството на здравеопазването, като ресорният министър дори разпореди проверка по складовете, а резултатите от нея трябва да станат ясни до дни.

"Може би, се търси виновния. Има два типа търговци на едро. Едните са вносители и доставят стоки до аптеките. Другите са търговци към производителите. Те осигуряват стокова наличност за месеца, а от тези складове ние получаваме позициите, които разпространяваме до аптеките", разказа Любенова.

Според нея грешките по веригата са няколко, а причината за честия недостиг е комплексна. На първо място обаче са необходими спешни промени в Закона за лекарствата в хуманната медицина и промяна на алгоритъма за изчисление колко лекарства да бъдат внасяни.

Любенова повдигна и въпроса са нуждата да бъде разрешено изписването на генеричните заместители на някои медикаменти като антибиотици.

Вижте целия разговор във видеото.