Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Адв. Шаркова: Липсва регламент кой може да извършва козметични и медицински процедури, рисковете са много

Поставянето на ботокс и хиалурон са дейности, изрично регламентирани като медицински

18.12.2022 | 12:59 Редактор: Калина Донкова

Необходима е ясна и категорична регламентация какви специалисти и в какви условия могат да извършват козметични и медицински процедури. Това коментира в ефира на предаването "Директно" адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

"В последните години услугите в областта на естетиката нараснаха и станаха много разнообразни. Нямаме яснен регламент за дейностите в областта на естетиката и няма ясно разграничение в кои случаи влизаме в хипотезата на козметичните услуги и кога те се характеризират като медицински. Това крие огромен риск", обясни тя.

Поставянето на ботокс и хиалуронови филъри са дейности, изрично регламентирани като медицински. Въпреки това обаче именно с тях се злоупотребява много и се извършват безразборно от лица, които не притежават никаква квалификация за това, разясни адвокатът пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Шаркова има гранични дейности като мезотерапията например, с които се злоупотребява и се предлагат в козметичните салони, поради което безопасността на пациента е застрашена. Контролът у нас е занижен, а РЗИ нямат капацитета да проверяват всички обекти с обществено предназначение.

"Когато говорим за козметични услуги, те се изпълняват в козметични салони, които имат по-свободна регулация по отношение на изискванията за хигиена и квалификация на персонала, докато медицинските услуги трябва да се извършват в лечебни заведения от медицински специалисти със съответната квалификация", поясни още тя.

Шаркова вече е работила по редица случаи на инфекции и увреждания на клиенти след поставяне на хиалуронови филъри например в козметични салони, премахване на татуировки или бенки с потенциал да са злокачествени образувания именно от козметици, които нямат никаква медицинска квалификация.

Вижте целия разговор във видеото.