Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Илин Димитров: Важно е да бъдем приети в Шенген, този политически въпрос трябва да се реши

Малко над 9600 украинци са настанени в хотели у нас

06.12.2022 | 20:47

"Ключова за туризма е достъпността. Граничният контрол е един от компонентите на достъпността", каза в предаването "Директно" министърът на туризма Илин Димитров.

"Когато може да пътуваш свободно и не си ограничен в проверки, това ускорява придвижването и дава възможност да се пътува свободно. За нас е важно да бъдем приети в Шенген и този политически въпрос трябва да бъде решен. В България остана горчивина от това, което беше казано за страната, и се надявам Австрия и Нидерландия да променят позицията си", посочи Димитров.

"България е готова технически от 2011 година", каза министърът и посочи, че му е отнело 11 минути, за да премине през всички проверки на летището във Варна. 

"В момента у нас са настанени над 9600 украински бежанци. Голяма част от тях са назначени в сферата на туризма", посочи министърът. "Хотелите получават всички плащания, а понякога те се бавят малко, защото се правят проверки по документи. Няма хора, които са на студено и са гладни. Държавата се е погрижила за всички", каза Димитров.

Той допълни, че предлага ставка от 9% ДДС за всички услуги в сферата на туризма. A целта е още по-голямо изсветляване на сектора. Той посочи, че браншът очаква доста силен зимен сезон и той ще е първият без мерки след началото на пандемията, свързана с Ковид-19.

Министърът разказа за свое посещение в Рияд, където участва на световен туристически форум и на който страната ни е получила висока оценка. На събитието България е получила място в специален панел сред най-популярните дестинации.

Гледайте целия разговор във видеото.