Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Христо Панчугов: Избирателите губят доверие в изборната система и демокрацията у нас

Нови избори ще произведат същия резултат, категоричен е политологът

22.11.2022 | 11:30 Редактор: Калина Донкова

"Докато партиите разглеждат изборния процес като механизъм, чрез който могат да спечелят служебно предимство или победа, ще продължаваме да имаме проблем с изборното законодателство". Това коментира в ефира на предаването "Директно" политологът Христо Панчугов.

По думите му най-тежката последица от всичко това е наслагването на универсално недоверие на българските граждани към изборния процес.

"Всички сме губещи от това, което се случва в момента. Изборите са основният механизъм, по който се определя кой ще управлява в една демократична система. Ако липсва базово доверие в този механизъм, българските граждани са на крачка от това да загубят генерално доверие в демокрацията като политическа система", смята той.

В дебата за хартиените бюлетини и машинния вот виждаме идеологически сблъсък в ситуация, в която трябва да видим експертиза и хладен анализ на проблемите в българската избирателна система, категоричен е Панчугов.

"Този Избирателен кодекс е продукт на решението от страна на БСП и останалите партии на промяната да въведат машинното гласуване за една нощ. В момента наблюдаваме чиста форма реваншизъм срещу този подход, но със същите средства", посочи политологът.

Според него политическите партии са фиксирани предимно върху това да се поставят в по-изгодна позиция преди следващите избори, отколкото върху това да работят в посока на съставяне на редовен кабинет в рамките на този парламент.

"Нови избори сега ще произведат същия резултат. Необходима е промяна на политическите стратегии на формациите, те трябва да достигнат до избирателите и да обяснят как точно изглежда промяната на модела, както и да стане ясно кой иска да поеме отговорността за управлението на страната", изтъкна още Панчугов.

Гледайте целия разговор във видеото.