Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Депутатите промениха основни принципи на изборния кодекс, смятат експерти

Въпрос на политически разум е преосмислянето на решенията

17.11.2022 | 20:20

Необяснимо е, че ще се гласува с два вида хартиени бюлетини - няма такава практика никъде, това е нонсенс. Така експертът по изборно законодателство и преподавател в СУ Ваня Нушева коментира гласуваните през нощта от депутатите промени в Изборния кодекс. Според нея е въпрос на политически разум народните представители да преосмислят тези спорни решения.

По думите на Нушева най-спорното в целия процес е подходът, по който са внесени тези предложения - без никакво обсъждане. До голяма степен се променят основни принципи на изборния кодекс. Никой не може да обясни защо се закрива Общественият съвет към ЦИК, смята тя.

За пореден път партии си позволяват по недемократичен път да постигнат изборна победа, каза на свой ред политологът Георги Киряков и водя в това оформяне на коалиция по ключови за управлението на страната теми.

Крайно време е политиците да спрат да говорят общо и без доказателства. Не да се насаждат страхове и внушения в обществото, допълни Нушева и беше категорична, че начинът да се провери дали машините функционират правилно е чрез проверка на софтуера - която се извършва. Машините са проверени от две институции, а експерти на политическите партии имат право да присъстват на тези проверки, посочи тя.

Проблемът не е в хартиените бюлетини. Проблемът е във възможността в СИК-овете да се правят манипулации и да бъдат изкарвани много недействителни бюлетини. Другият проблем е скандалът "Костинброд", няма контрол върху секциите, в които една водеща партия определя представителите на другите партии, заяви Георги Киряков.