Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Доц. Георги Цветков: Инцидентът с ракета в Полша беше въпрос на време

Това няма да е последният такъв случай, категоричен е военният експерт

17.11.2022 | 12:59 Редактор: Калина Донкова

Инцидентът с взривилата се ракета на украинската противовъздушна отбрана в Полша няма да бъде последният такъв. Това коментира в предаването "Директно" експертът по отбрана доц. Георги Цветков в предаването "Директно".

"За такъв тип инциденти въпросът е кога, а не дали. Това е третият такъв инцидент, след безпилотния летателен апарат в Хърватска и падането в Молдова. Това означава, че това няма да е последният подобен случай. Имаше изключително интензивно въздушно нападение вчера и е нормално ситуацията да не може да бъде изцяло контролирана и съответно, да бъдат допускани грешки", обясни той.

В бъдеще обаче можем да станем свидетели на подобни случаи, които не са инциденти, затова е важно България да ангажира по-сериозно съюзниците си със своята отбрана, категоричен е доц. Цветков.

Той коментира и думите на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов, че няма пряка заплаха за националната сигурност на България след инцидента.

Според него това е така, но успокояващият език от страна на военното ведомство дава лоши резултати.

"Аз разбирам гледната точка, че населението не трябва да бъде тревожено, но ние не можем да си затваряме очите, да говорим за мир и да смятаме, че поради това, че не искаме да бъдем засегнати, ние няма да бъдем засегнати", смята Цветков.

По думите му капацитетът на българските въоръжени сили е сериозно ограничен.

"Краткосрочното решение е съюзна помощ, а по-дългосрочното решение е наистина да започнат най-после сериозните инвестиционни проекти за модернизация", подчерта още експертът. 

Вижте целия разговор във видеото.