Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Калоян Стайков: Компенсациите за енергия не трябва да се раздават на всички по равно

Помощта трябва да бъде фокусирана там, където е най-необходима, смята енергийният икономист

12.11.2022 | 12:00 Редактор: Калина Донкова

Дебатът трябва да бъде кои потребители, независимо бизнес или домакинства, имат нужда от помощ, а не каква да е помощта. Това коментира икономистът от Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков в предаването "Директно" по повод споровете в парламента за размера на компенсациите за електроенергията за бизнеса.

По-рано този месец Комисията по енергетика в Народното събрание реши да въведе таван от 200 лв. на мегаватчас за следващата година, като разликата трябва да бъде покриввана от свръхпечалбите на дружествата производители.

"Години наред, още от ковид пандемията, помощи се дават на всички по равно, което е грешно. Това го говорим от години със социалното подпомагане, с регулираните цени и т.н.. Помощта трябва да бъде фокусирана, там където е най-необходима. Не за всички предприятия, не за всички домакинства и, когато се определи обхватът на полущаващите помощ, тя да бъде диференцирана. Тоест, за едни да е по-висока, за други да е по-ниска", категоричен е Стайков.

Той подчерта, че се поставя въпросът единствено за компенсациите за ток за бизнеса, а не се говори за затрудненията на домакинствата по отношение на цените на природния газ и твърдите горива например.

Стайков коментира и предупреждението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че има риск в края на следващото лято в хранилищата в Европа да не достигат 30 млрб. куб. м. газ, ако Русия спре изцяло износа.

По думите му този сценарий е реалистичен и е странно, че това се дискутира сега, при положение, че е било ясно от самото начало на т.нар. газова криза.

"Всяко намаляване на доставките, независимо дали от страна на Европейския съюз, дали от страна на Русия, води до необходимост от тяхната компенсация. Дали през мерки за намаляване на потреблението, дали през осигуряване на алтернативни доставки", поясни той.

Вижте целия разговор във видеото.