Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Главният секретар на МВР: Чистим "гнилите ябълки" в системата, но заплатите не са атрактивни

България е подложена на безпрецедентен мигрантски натиск, заяви гл. ком. Петър Тодоров

07.11.2022 | 20:56 Редактор: Тодор Петров

За петък е планиран протест на служители в МВР с искане за по-високи възнаграждения.

"Заплатите в МВР не са от най-атрактивните, особено в големите градове на страната, където животът е по-скъп. Да, тази година имаше 20% увеличение, но на фона на други институции и частния сектор, заплатите на редовите служители, с които стартират, не са атрактивни", каза главният секретар на МВР гл. ком. Петър Тодоров в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR .

Той коментира скандалите през последните месеци в системата на МВР.

"Огромната част от служителите са едни достойни за уважение хора, които жертват живота и здравето си в името на обществото. За съжаление, капката катран са случаите, които станаха достояние на обществото, те са срамни случаи. Но държа да подчертая, че голяма част от тях бяха извадени на светло от ръководството на МВР. Нашата политика е да не допускаме такива случаи да бъдат прикривани, сами да чистим "гнилите ябълки". Всеки един случай, за който имаме сигнал, се проверява и при достатъчно данни предприемаме решителни мерки спрямо служителите, които са нарушили законите. Включително за сигналите, при които има събрани необходимите доказателства отиват в прокуратурата", заяви главен комисар Тодоров.

Според него има проблеми в контрола и пропуски в обучението на персонала, които са натрупвани с години.

"Усилията ни са насочени да върнем доверието в МВР и обществото да ни подкрепи. Това ще доведе до по-добри резултати", категоричен е Тодоров.

Той не се съгласи с главния прокурор Иван Гешев, който преди дни заяви, че наркотиците заливат улиците и е по-лесно е да си ги купиш, отколкото алкохол. 

"Категорично не съм съгласен с това твърдение, че престъпността залива улиците като през 90-те. Наркотиците са проблем, за който отделяме огромен ресурс и имаме сериозни успехи в тази насока. Битовата престъпност не е увеличена. Според данните, които имам - престъпността е в рамките на миналогодишната - 63 000 престъпления. Имаме 1000 досъдебни производства в повече на шофьори, употребили алкохол и наркотици. Което означава по-голяма разкриваемост. Престъпността се задържа, но разкриваемостта е със 7% по-висока", каза още главният секретар на МВР.

Той призна, че има завишение на някои престъпления, като даде пример с телефонните измами и кражбите на коли.

"Там сме съсредоточили много усилия, само миналата седмица имаме задържани извършителите на няколко крупни телефонни измами. Причината за това увеличение е, че по тези престъпления се работи трудно. Организираните престъпни групи са много добре подготвени. Специално за телефонните измами - те се извършват извън страната. Но това няма да спре нашите усилия, в контакт сме с колегите от съседните страни, за да противодействаме", обясни гостът.

"Категорично трябва да има промени в закона за движение по пътищата, предлагаме да не се допуска отказ да бъде тестван. По отношение на тестовете - те са от фирма, която е водеща в света, в Европа използват тези тестове. Те са свръхчувствителни и когато има привнесени вещества от лекарства - те реагират. Проблемът е, че трябва да се направи така, че кръвните проби да излизат по-бързо", заяви Тодоров.

На въпрос не е ли парадокс, че полицаи взимат 200 лева, за да ескортират шофьор, който е употребил алкохол или наркотици, главният комисар отговори:

"Връщаме се към проблема със служителите, които петнят МВР. В случая от Околовръстното, който цитирате, МВР беше активната страна, която държеше служителите да бъдат задържани и материалите да бъдат предадени на прокуратурата. За да им се търси наказателна отговорност".

Главният комисар заяви, че МВР полага огромно усилие да осигури максимално присъствие във всички населени места, използва се ресурса на жандармерията, провеждат се специализирани акции срещу криминалния контингент.

"За съжаление 24-часово покритие на всички малки населени места няма как да стане. През последните 10 години са съкратени 16 000 служители от структурата на МВР. Това не повишава нашите възможности. Напук на някои твърдения, България не е полицейска държава по отношение на полицейския състав. Намираме се във втората половина сред европейските държави. За ефективността на полицаите е важно и те да бъдат оборудвани с необходимия ресурс - от компютри до автомобили, от униформи до оръжие. Има нужда от допълнителен автопарк, предстоят поръчки за нови автомобили, за униформи, но няма как да стане бързо", каза Тодоров.

Той коментира и напрежението по границата и трафика на мигранти:

България е подложена на безпрецедентен мигрантски натиск, той се увеличил четири пъти на южната ни граница. До момента имаме 140 000 недопуснати мигранти, това ни коства огромен ресурс. МВР се е заело спешно да подобри инфраструктурата на границата, да бъдат осигурени още автомобили, да се назначат още хора. Докато това се случи сме принудени да командироваме служители от вътрешността на страната, което пък се отразява на работата по места. Армията до известна степен има присъствие, но основната тежест е при МВР. След трагичния случай в Бургас бяха взети допълнителни мерки, бяха образувани над 100 производства към лица, които се занимават с трафик, бяха изградени КПП-та, които намалиха значително потока към Бургас. Естествено, следим ситуацията и вземаме мерки да не допуснем нови маршрути за трафик.

Гледайте целия разговор във видеото.