Гешев предлага общи звена на прокуратурата и МВР за борба с престъпността

Главният прокурор посочи войната по пътищата като един от най-сериозните проблеми

26.10.2022 | 21:05 Редактор: Ваня Кузманова
Гешев предлага общи звена на прокуратурата и МВР за борба с престъпността

Главният прокурор Иван Гешев предлага създаване на общи звена на прокуратурата и вътрешното министерство за борба с организираната престъпност:

"Ще бъде изпратено писмо, ако не е изпратено вече, до ДАНС и МВР за създаване на съвместни екипи, които да извършват първоначален и постоянен мониторинг върху проблемите, свързани с различни видове престъпност, да обединим усилията си, за да можем да работим за гражданите. Ще активизираме работата с българските граждани по места, съответните окръжни прокурори ще се виждат с гражданите. Ще се постараем да решим проблемите", заяви Иван Гешев в Народното събрание, след като се срещна с депутати от ГЕРБ.

Главният прокурор даде следната оценка на МВР:

"МВР, за съжаление, е в трагично състояние. Може би в такова състояние не е било след началото на 90-те. Почти кремирано. Няма как МВР да не разкрие престъпленията, да не си говори и да воюва с прокуратурата и прокурорът да внесе обвинителен акт. Е как ще стане? Как ще има справедливост?", каза Гешев, цитиран от БНР.

Той посочи войната по пътищата като един от най-сериозните проблеми пред правораздаването и направи свои предложения за промени в закона за движение по пътищата:

"Защо да не отнемаме колата на този, който управлява моторно превозно средство, след като е употребил алкохол? Добре, няма да се отнема. Свалят се номерата, дерегистрира се. Имай си колата, но не я карай две години. Единственият сигурен начин е да бръкнеш на българина в джоба. Това е", настоя Гешев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)