Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Силвия Георгиева, НСОРБ: Цените на енергията трябва да са приоритет за новата власт

Кметовете се притесняват и за продължаването на компенсаторните програми

04.10.2022 | 17:00 Редактор: Калина Донкова

Зимата идва, а с нея и редица въпроси на хората, живеещи в бедните райони на страната, свързани с повишаването на разходите.

Местната власт е изправена пред затруднения заради високите цени на енергоносителите, а и не само.

„Очакваме от новите 240 депутати смелост, отговорност и високо ниво на компетентност, с което да подходят към решаването на всички натрупани проблеми и кризи през изминалите две години“, коментира в ефира на предаването „Директно“ Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в Република България.

По думите ѝ общините са посрещнали всички кризи в страната и са били в домовете на всеки гражданин, когато държавата е била без стабилно управление.

През последните две години местната власт е осигурявала функционирането на всички системи, от които зависи качеството на живот на хората, категорична е Георгиева.

„Надяваме се през следващите месеци държавата да се върне като стабилен партньор на общините“, заяви тя.

Георгиева смята, че евентуалното ново правителство трябва да вземе бързи решения за доходите на хората, както и за бюджетите на общините, за да не се стигне отново до ситуацията местната власт да влезе в новата година с бюджета за миналата.

„Постигането на общи решения е въпрос на много разговори, на гъвкави предложения, които предлагат кметовете и общинските съвети, за да работят общините“, допълни изпълнителният директорът на НСОРБ.

Георгиева начерта и рисковете, които стоят пред общините, ако не бъде създадено правителство. Сред тях е това държавата да остане без бюджет и без компенсаторни програми за високите цени на енергоносителите. Така местните власти ще изпаднат в невъзможност да покриват текущите разходи за издръжка на услугите, което от своя страна поставя сериозни предизвикателства пред общинските училища и болници.

Кметовете ще настояват и за промени, които да извадят общинските институции от свободния енергиен пазар и да ги върнат на битовия.

Вижте целия разговор във видеото.