fallback

Христо Панчугов: Проблемът на българската демокрация не е във формата на управление

Предизборната кампания е популистка и основана на внушения, смята политологът

29.08.2022 | 23:30 Автор: Калина Донкова

Проблемът в българската демокрация не е в държавното устройство или във формата на управление. Така политологът Христо Панчугов коментира лансираната от Слави Трифонов и партията му "Има такъв народ" идея за референдум България да се превърне в президентска република.

"Провалът, който ние наблюдаваме, е по-скоро невъзможност на самите институции да си вършат работата. Да се противопоставят на популизма, да се противопоставят на всякакви желания на една власт да доминира над друга и в крайна сметка, да произвеждат професионалисти, които да могат да си вършат работата без политически указания", категоричен е Панчугов.

Според него трябва да бъде отхвърлена идеята, че самоцелната промяна на институционалната среда, може да постигне ефектите, които ѝ се приписват и подчерта, че разговорът за президентска република у нас си проправя път особено активно в последната година и половина.

"Началото на предизборната кампания е популистко, основано на внушения, а не на смислен разговор за това как ще се управлява България оттук нататък", подчерта още политологът.

"Разговорът, традиционно, влезе в руслото на това кой колко депутати ще има, тоест, разговор за изборите сами по себе си, а не разговор за бъдещото управление. И това е най-тъжната тенденция, която се наблюдава в българската политика в последната година, особено на фона на сложните задачи, които има да решава едно управление", смята Панчугов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Директно
fallback