Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Агроексперт: Чесънът ни е от Китай, картофите - от Египет, внасяме и вредни препарати

"Българският производител е поставен в нелоялна конкуренция", каза Красимир Кумчев

03.08.2022 | 11:16 Редактор: Искра Ангелова

Възможно ли е в страната ни да са влезли и пестициди, и непроверени зеленчуци и плодове?

"Това е постоянна практика, нещо повече - от 5 години питам Агенцията по храните кое от двете е истина. Знае се, че има нелегален внос на препарати от Турция и нашите хора казват, че това са вредни препарати. Ако действително са вредни - защо всеки ден пред българската граница слизат около 400 - 500 тона плодове и зеленчуци само за българския пазар, които са третирани със същите тези опасни препарати", попита в предаването "Директно" агроекспертът Красимир Кумчев.

Той поясни, че препаратите за растителна защита се произвеждат от 5-6 световни фирми. И е категоричен, че това не е продукт, който човек може да го произведе в някакъв гараж или цех, или село.

"Българският производител е поставен е нелоялна конкуренция - 2/3 от доматите, които купуваме са внос, внасяме повече домати, отколкото банани, чесънът от Китай, картофите от Египет. И категорично през тези години сме яли боклуци. Това са икономически интереси. Ние имаме възможност да произвеждаме абсолютно всичко, което е необходимо за трапезата на българина, като изключим цитрусовите плодове", подчерта Кумчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Агроекспертът допълни, че трябва да се възроди българското производство.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
3 rate up comment rate down comment 1
Лили Барута
преди 1 месец
2
4 rate up comment rate down comment 1
Пешо от Нови хан
преди 1 месец
Браво бе,селско стопанска"държава" да прави внос....И за какво ни е министерство на земеделието и разните му там"експерти"....Да внасяме чесън от Китай и каква ли не некачествена и скъпа продукция от Турция....Ега ти политическата система, ега ти икономическата стратегия,ега ти културата... Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 1
опетков
преди 1 месец
Като е такъв голям експерт да вземе да обясни причините за това дередже. Аз, без да съм експерт мога да му кажа някои от най-важните. Първо: Държавата, разбирай законодателя и изпълнителната власт не направи нищо да защити този производител от мафиотските структури, вмъкнали се в този бизнес и експлоатиращи безогледно неговия труд. Т.н. "прекупвачи", изкупуват на безценица плодове, зеленчуци и после ги продават на 5кратни цени. Второ: по пазарите производител не може да си продаде стоката. Сигнализирай за неуместен коментар