Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Димитър Ганев: И без записа на "Демократична България" нямаше да има правителство

Има ли изход от политическата криза?

25.07.2022 | 23:00 Редактор: Калина Донкова

Да се твърди, че заради изтеклия запис от срещата на "Демократична България" няма да има правителство, е пресилено и дори невярно. Това коментира в ефира на предаването "Директно" политологът от изследователски център "Тренд" Димитър Ганев.

"Още преди записа политическите анализатори бяхме в консенсус, че правителство с третия мандат по-скоро няма да има. В интерес на истината, самият Хирсто Иванов, в прословутия запис, заявява директна дата за избори - 16 октомври. Кога щеше да стане ясно това - вероятно тази седмица, когато трябваше да се обсъди персоналния състав на Министерския съвет с третия мандат", каза той. 

Ганев припомни условието на "Има такъв народ", за да подкрепят подобен кабинет - Кирил Петков и Асен Василев да не бъдат част от него. От "Продължаваме промяната" обаче не отстъпиха за Василев.

Според експерта след инерцията и повишеното ниво на подрепа към "Продължаваме промяна" и кабинета след свалянето на Никола Минчев от поста председател на Народното събрание, както и след успешния вот на недоверие, от партията на Кирил Петков са видели в това добър момент да се явят на предсрочни парламентарни избори. 

Повече за електоралните нагласи при евентуален нов вот, както и какво виждаме в поведението на партиите в разгара на политическата криза - вижте целия разговор с Димитър Ганев във видеото.