Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Доц. Киселова: До есента КС няма как да се произнесе за закриването на спецправосъдието

Няма опасност от правен хаос, категорична е тя

17.05.2022 | 22:21 Редактор: Калина Донкова

Конституционният съд допусна за разглеждане на искането на главния прокурор Иван Гешев за обявяването за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт, чрез които се слага край на спецправосъдието у нас. По думите на преподавателя по конституционно право доц. Наталия Киселова, искането е допустимо, защото досега съдът не се е произнасял по закриването, а единствено по създаването на тези съд и прокуратура,

Започнатите производства по закриване не трябва да спират, каза тя в ефира на предаването "Директно".

"Следва закриване, преназначаване на магистратите и препращане на делата, които са на досъдебна фаза или разпоредително заседание в съответните съдилища и прокуратури", коментира още доц. Киселова.

Според нея до есента няма как да има произнасяне на Конституционния съд.

"Поканени са много заинтересовани страни да дадат становища, експертите са над 30. Всичко това да бъде обобщено, да се огледа спорът от всички страни, не мисля, че съдът ще успее да се справи. Тъй като ще се влезе в лятна ваканция, разумно е да очакваме решение през септември, тоест, след като са изтекли предвидените в закона срокове за закриване", посочи тя.

Ако бъде установена противоконституционност, Народното събрание ще трябва да предупреди въпросите по закриването, така както съдът е описал в мотивите си.

Киселова коментира, че според нея не съществува правна възможност след 28 юли, когато спецсъдът и спецпрокуратурата трябва да преустановят дейност, да настъпи правен хаос.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК