Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Вдигат критериите за придобиване на научна степен - как се приемат идеите?

Седем от десет преподаватели не отговарят на минималните изисквания за доцент и професор

16.05.2022 | 22:59 Редактор: Калина Донкова

Седем от десет преподаватели не отговарят на минималните изисквания в част от българските университети. Става дума за професори и доценти.

Тази тревожна констатация направи министърът на образованието акад. Николай Денков преди дни и предупреди, че тези хора трябва да се чувстват застрашени от бъдещи промени.

Става дума за изцяло нова методика за атестиране на преподавателите и завишаване на минималните изисквания за академично израстване.

Идеите не се приемат добре от част от преподавателите у нас, като се заговори дори за стачна готовност в академичните среди.

Темата коментирахме в предаването "Директно" с председателя на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев. 

Вижте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
П.К.
преди 1 година
Всички знаеха тогава, че такова премахване на истинските критерии за академичност, за научност на конкретно лице е удар по всякакви норми за морал, за истинност, за публична изява на грамотност, на разум, на човешки добродетели. Но си замълчаваха, или говориха под сурдинка. А за качеството на нашето висше образование? Не се ли то срина окончателно от и без друго много невзрачните си позиции в класациите? И сега "научните среди" се готвили за протести? Ако не се срамуват от себе си - да ги видим. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
П.К.
преди 1 година
Сега, след толкова много години на подаряване на титлите проф . и доц., им дойде на ума за това? Кой разреши на този *** сергей игнатов да разтвори широко дверите за тези научни степени и звания, та се нароиха под път и над път тези неуки "доценти и професори"? Тази индулгенция за "независимостта" на висшите училища не е ли също причина за това недомислие, или за това безумие? Та, лично познавам много от тях, които не стават за селски даскали, а се окичиха с научни звания и степени? Сигнализирай за неуместен коментар