Директно

Всеки делничен ден от 17:50 часа
още

Експерт: Нормално е НАТО да разполага допълнителни войски по източната граница

Алиансът няма как да реагира по друг начин

29.03.2022 | 23:35 Редактор: Калина Донкова

18 години след присъединяването на България към НАТО говорим за разполагане на допълнителни войски у нас заради кризата в Украйна.

Парадоксално или не – на този ден през 2004 година страната ни влиза в Алианса. Днес ситуацията няма нищо общо с времената от тогава, всяко действие трябва да бъде премислено няколко пъти, а всяка дума може да бъде изтълкувана по неправилен начин.

НАТО взе решение у нас да бъде разположена една от общо четири бойни групи в Източна Европа. Другите ще бъдат ситуирани в Унгария, Румъния и Словакия.

Това решение не е изненадващо, защото беше повече от ясно, че при тази ситуация, няма как НАТО да реагира по друг начин освен да заисили военното си присъствие по източната граница, коментира в предаването "Директно" преподавателят по национална сигурност и отбрана доцГеорги Цветков.

"Това е един начин да се постигне деескалация. Да е ясно, че конфликтът в Украйна не може да се развие върху територията на други държави. Това решение на практика означава, че съюзническият капацитет в източните страни членки на НАТО ще бъде усилен с разполагането на тези допълнителни сили, като в съгласие със следваната от НАТО политика, се внимава размерът на силите да не е такъв, че да може да се изтълкува като съсредоточаване на войски, които могат да бъдат използвани в агресивни действия", посочи той. 

Вижте целия разговор във видеото.