Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Защо всеки пети тийнейджър има проблеми със слуха?

Говори проф. Диана Попова от Медицинския университет в София 

04.03.2022 | 18:30 Редактор: Тодор Петров

Изследване показва, че един от всеки петима тийнейджъри има проблеми със слуха. Причина за това е прекомерният шум, на който всички сме изложени, както и прекомерната употреба на електронни устройства и слушалки.

"Човешкото ухо има възможност да чува до 20 хил. херца. Когато говорим за увредата на слуха, говорим за тази високочестотна част от възприятието на звука. Тийнейджърът ще си говори нормално, но впоследствие започва да му липсва широтата на възприятието, да чува музика с нейните разновидности", обясни ръководителят на катедра УНГ при Медицинския университет в София проф. Диана Попова в предаването "Директно"

Според нея трябва и тийнейджърите да правят профилактика навреме.

"Най-удобни и предпочитани са малките слушалки, слагат се навътре, правят хубав вакуум и намаляват естествената част от слуховия анализатор, който филтрира паразитни звуци. Младите хора имат висок толеранс към силните звуци", отбеляза проф. Попова. 

По-голямото намаление на слуха се усеща от децата и тийнейджърите отиват навреме при специалист и може да им се помогне, стана ясно от думите ѝ.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК