Динамичен парламент и диалог между партиите - какво да очакваме от новото НС?

Коментар на Атанас Радев и Дария-Лора Дачева в предаването "Директно"

16.07.2021 | 20:07 Редактор: Жаклина Иванова

Дни до старта на новото НС. Какъв кабинет да очакваме?

"Трябва да отбележим това, че ИТН е първа политическа сила и това, че има малка разлика между първата и втората политическа сила. Трудно можем да говорим за печеливши и губещи. Голяма част от хората или не припознават дадени политически субекти, или са загубили вяра в политиката", заяви Атанас Радев от "Студентски клуб на политолога" в ефира на "Директно".

"Нямаше изненади. В момента това да си първа политическа сила няма голямо значение", каза председателят на "Студентски клуб на политолога" Дария-Лора Дачева.

Радев сподели, че това, което Трифонов и партията му са направили, е просто един монолог и представяне на определени лица. Той е категоричен, че трябва да започне диалог между политическите партии, за да се уточнят важните въпроси, които повдигнаха протестите.

По думите на Дачева Слави Трифонов няма реалното желание да влиза в политиката.

"В момента виждаме това разделение на база системност и антисистемност. В тази антисистемност се наблюдава ерозия, те взаимно се обвиняват кой е по-антисистемен", отбеляза тя.

"Ще станем свидетели на един много динамичен парламент, така както обяснява ИТН, за връщането на парламентаризма. Парламентаризмът е интеграция между изпълнителната и законодателната власт", каза още Радев пред Bulgaria ON AIR.

Дачева коментира, че партиите на протеста могат да се коалират, но отново няма да им стигнат мандатите. И добави, че това, което ще се случи най-вероятно е, че проектокабинетът на ИТН ще бъде подкрепен, но ще има кратък живот.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК