Плюшченко сложи край на бляскавата си кариера

Фигуристът получи травма при загрявката и отказа участие в кратката програма

14.02.2014 | 08:16
Плюшченко сложи край на бляскавата си кариера

Руската звезда във фигурното пързаляне Евгени Плюшченко се отказа от участие в индивидуалната надпревара на олимпийските игри в Сочи.

Плюшченко, който е единствен представител на домакините при мъжете, получи травма по време на загрявката преди кратката програма тази вечер и обяви края на своята кариера. Руснакът изпълняваше троен аксел, но го приземи неуспешно и получи контузия на кръста. 

Минути след контузията Евгений Плюшченко официално обяви, че слага край на спортната си кариера. "Аз завърших кариерата си. Възрастта ми позволява да продължа, но 12 операции са прекалено много", каза фигуристът.

В отсъствието на Плюшченко японецът Юзурю Ханю получи най-висока оценка след изиграването на кратката програма и даде сериозна заявка за олимпийската титла. Зад него останаха Патрик Чан (Канада) и Хавиер Фернандес (Испания).

Мартен Фуркад от Франция спечели титлата в индивидуалната дисциплина на 20 километра за мъже по биатлон на 22-те олимпийски игри в Сочи. Втори завърши Ерик Лесер (Германия), а трети е Евгени Гараничев (Русия).

С най-предно класиране от българите е Красимир Анев, който направи две грешки в третата стрелба и завърши на 36-о място.

Германия затвърди абсолютната си доминация в шейните, след като спечели златото и при смесената щафета. Отборът в състав Тобиас Арлт, Натали Гайзенбергер, Феликс Лох и Тобиас Вендел финишира с общо време 2 минути и 45 секунди и остави зад себе си отборите на Русия (сребро) и Латвия (бронз).