„Левски“ надви ЦСКА в скандал и 18 дузпи

„Червените“ винят рефера Цветан Кръстев, че подмина решаваща ситуация и избута мача до равен.

19.12.2013 | 20:48
„Левски“ надви ЦСКА в скандал и 18 дузпи

„Левски“ елиминира ЦСКА с 0:0 и 7-6 след 18 дузпи в некачествен осминафинал за Купата на България. Драмата от бялата точка беше предхождана от решаващ гаф на главния рефер Цветан Кръстев и куриозна преждевременна радост на „сините“ след 13-ия наказателен удар.

35-годишният варненец Кръстев, бивш съотборник (в „Литекс“) и досега приятел с директора на „Левски“ Христо Йовов, подмина дузпа по учебник за ЦСКА в 54-ата минута. Ако беше отсъдена и вкарана, „сините“ щяха да се нуждаят от два гола за краен успех, а за 90 минути те сътвориха само едно положение в 84-та.

ЦСКА създаде и пропусна половин дузина изгодни ситуации през първата част и още 2-3 след почивката. В началото на втората част таранът на „Левски“ Макриев спря с разпъната ръка изстрел на Милисавлевич към „синята“ врата. Освен че отърва дузпа и фатален картон, Макриев имаше късмет да не получи втори жълт-червен и в края на 90-те минути. Към 0:0 от първия мач последваха безплодни още 120, вкл. половин час продължения.

Дузпите започнаха с греда на Емил Гъргоров от „червените“, попадения на Родригес, Карачанаков, Макриев и Янчев, преди вратарят на ЦСКА Райс М’Боли да спаси удар на Туре. Последваха точни удари на Попов (2-3), Ангелов (3-3), Чочев (3-4), Вутов (4-4), Василев (4-5) и Д. Димов (5-5).

Героят на мача Пламен Илиев парира шута на „червения“ капитан Валентин Илиев и хукна към центъра да се радва със съотборниците, които също не реагираха адекватно - че резултатът е равен и трябва да изпълнят своята дузпа. Кевин Бру я пропусна (спасена от М’Боли) и серията продължи чрез Менди (5-6), Перес (6-6), спасяване от Илиев срещу Сидибе и победно попадение на Дъстли Мюлдер за 7-6.

Мачът завърши с разправия между тъмнокожия защитник на ЦСКА Менди и играчи в синьо, вероятно заради обидни реплики.

Треньорът на победените Стойчо Младенов коментира, че ЦСКА единствен търсел победата и играел добър футбол, а съдията помагал на „сините“ с цел да докара мача до равенство и дузпи. „Напълно надиграхме Левски, имахме много положения, греда, хилядапроцентова дузпа и не знам как съдиите тълкуват правилника при такава ясна ситуация“, допълни Младенов. Той припомни, че идната пролет „сините“ празнуват вековен юбилей, от години забелязва една загриженост и помощ към „Левски“, докато ЦСКА бива тъпкан.

Треньорът на „Левски“ Антони Здравков дипломатично отклони въпроса дали победата е заслужена: „В случая е важно кой печели, а това сме ние“. От клубната управа увериха, че Здравков ще остане начело на тима и за пролетния дял.

В четвъртфиналите през март „Левски“ среща „Ботев“ като реваншът е в Пловдив. Другият централен сблъсък е между лидерите в шампионата „Литекс“ и „Лудогорец“, а останалите две двойки: „Локомотив“ (Сф) – „Черноморец“ и „Добруджа“ – „Локомотив“ (Пд).