Блатер: Икономическите интереси на Германия и Франция повлияха за избора на Катар

Те трябва да носят отговорността за третирането на сезонните работници в страната, която ще бъде домакин на световното през 2022 г., каза президентът на ФИФА.

23.11.2013 | 14:27
Блатер: Икономическите интереси на Германия и Франция повлияха за избора на Катар

Икономическите интереси на Германия и Франция са оказали политически натиск Катар да бъде избран за домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г. Това заяви Президентът на ФИФА Сеп Блатер.

Евродепутатите потърсиха отговори и от ФИФА заради острата реакция.

"Франция и Германия трябва да носят отговорността за третирането на сезонните работници в Катар, защото са упражнили политически натиск Световното първенство през 2022 г. да бъде дадено на Катар“, каза Блатер.

По думите му финансовите интереси са накарали двете най-силни икономически държави в Европа да лобират в полза на Катар.

Междувременно скандалът с условията на труд на строителните работници в Катар се разраства. Европейският парламент обяви, че през пролетта ще изпрати специална делегация в страната, която да провери на място ситуацията.

Европарламентът вече прие резолюция, осъждаща отношението към чуждестранните работници в строителния сектор в Катар. Тя беше насочена към катарските власти и съдържа призив за действие.

В нея се отбелязва, че най-малко 500 хиляди чуждестранни работници ще се включат към досегашните 1,7 млн. в изграждането на спортните съоръжения до 2022 г.

Документът беше приет на нож от катарските власти, които го определиха като прибързана. Въпреки това говорител на катарското външно министерство обяви, че страната е готова на разговори с Брюксел.