BT Group разби футболния монопол на BSkyB във Великобритания

Медийната компания спечели телевизионните права за двата най-популярни клубни турнира на Стария континент – Шампионската лига и Лига Европа

11.11.2013 | 16:56
BT Group разби футболния монопол на BSkyB във Великобритания

Въпреки че футболът е игра между два отбора, в последните години битката за правата за излъчване на най-популярния спорт в Обединеното кралство е почти монополизирана. Близо дведесетилетната хегемония на гиганта British Sky Broadcasting Group (BSkyB) обаче най-после бе нарушена, пише WBP Online.

BT Group Plc успя да направи първата крачка по разбиването на монопола, спечелвайки изключителните права върху двата най-популярни клубни турнира на Стария континент – Шампионска лига и Лига Европа. Договорът е за срок от три години, считано от 2015 г., като сделката е оценявана на 900 млн. паунда.

Мнозина смятат, че цената е пресилена, тъй като надхвърля значително досегашния тригодишен договор на BSkyB на стойност 240 млн. паунда. Главният изпълнителен директор на BT Group Гавин Патерсън обаче има различна гледна точка по въпроса: "И двата турнира са от световна класа и са любими на много хора". По думите му споразумението "ще даде силен тласък на BT Sport".

BT предприе този ход, след като абонатите на спортните канали на компанията набъбнаха до над 2 млн. Медийната група даде началото на телевизионните си предавания през август, като вече се превърна в първата компания в Обединеното кралство, която получи изключителните права за всичките близо 350 мача от най-известните състезания на УЕФА.

Сделката на BT Group изправи конкурента Sky Sports пред значителния проблем как да запълни дупката в програмната си схема. В момента телевизионните канали на групата предават на живо 15 мача от турнирите на УЕФА.

От BT отбелязаха, че договорът няма да засегне финансовите перспективи пред компанията, като се очаква значително нарастване на новите средносрочни и дългосрочни абонаментни договори.

Листнатите на борсата в Лондон акции на BT поскъпват с 0,46% до 373,8 паунда за брой по време на следобедната европейска сесия.

Повече за сделката на BT Group може да научите от коментара на Нейра Чехич от Bloomberg!