Рангел Абушев: От зимата се надявам да отида в нов отбор

"Няма да се обаждам на когото и да било в "Локомотив"(Пловдив, ще се обърна срещу себе си. Не е на дневен ред, въпреки, че сърцето ми е там", каза младият футболист.

01.10.2013 | 09:56
Рангел Абушев: От зимата се надявам да отида в нов отбор

Бившият футболист на ЦСКА Рангел Абушев разясни ситуацията около раздялата му с клуба и взаимоотношенията със старши треньора Стойчо Младенов. Заради разтрогването на договора по взаимно съгласие след затварянето на трансферния прозорец, сега нападателят няма право да играе за друг отбор в следващите 6 месеца. Какво доведе до изострените му отношения с „Екзекутора“ на „Ливърпул“? Младият футболист сподели версията си в предаването „Резултат“ по телевизия Bulgaria On Air пред репортера Ваня Симонска.

Кога ръководството на ЦСКА, в частност старши треньорът Стойчо Младенов, те уведомиха, че няма да разчитат на теб?

Това беше преди около седмица (б.а. 17 септември), точно преди мача за Купата на България, който играхме с тима на Хасково. Всичко стана импулсивно поради конфликтите, които се получиха. И със Стойчо се разбрахме да напусна по взаимно съгласие.

Какви бяха конфликтите?

Не беше нищо сериозно, както го изкараха по медиите. Нещата бяха доста изопачени, даже продължавам да чета някакви измислици, че не съм се явявал на тренировка заради дербито и други подобни глупости. Аз така или иначе исках да говоря със Стойчо (б.а. Младенов) относно моя статут в отбора и така стана, че имахме леки спречквания и на една тренировка исках да си изпълнявам упражнението, което е за моя пост и може би напрежението, което се беше натрупало през седмицата, си оказа влияние и оттам вече се случиха нещата.

А когато дойде Стойчо Младенов в отбора, проведохте ли разговор дали ще разчита на теб?

Имахме разговор, но не беше нещо особено. Той ми благодари, че съм дошъл в ЦСКА, говорихме, че ще разчита на мен. Тогава те (б.а. треньорският щаб) бяха заети да търсеха още футболисти, нямаше много време за подробни разговори.

Много се говори за физическото състояние на футболистите на ЦСКА. Ти лично в каква форма си и проведе ли поне някаква подготовка?

Когато дойдох в ЦСКА, бях провел частична подготовка с "Локомотив" (Пловдив) и треньорското ръководство забеляза, че не съм физически зле и съм донякъде подготвен. Но определено в началото това пречеше на отбора, личеше, че се уморяваме в мачовете и се стараехме да наваксваме заедно с кондиционния треньор Роко Перота, който, мисля, че си свърши много добре работата и вече оттук-нататък не трябва да има оправдания за физическата подготовка.

В предаването ни (б.а. „Резултат“) Тодор Янчев заяви, че обстановката в отбора е отлична и няма проблем между ръководството и футболистите. Така ли е?

Не мога да говоря от трето лице какви са взаимоотношенията между футболисти и ръководство, аз мога да говоря единствено за себе си и моите отношения. Времето ще покаже дали няма търкания. Бях казал пред ваши колеги, че не искам да се превръщам в лош пророк, но ще има още футболисти, които ще напуснат отбора, ако продължава това и няма някаква промяна.

Каза, че не си бил наясно кога приключва трансферният прозорец – възможно ли е един футболист да не знае кога е последният ден за трансфери? И имал ли си намерение да си тръгнеш сам от „Армията“?

През този сезон има доста новости в шампионата и всичко е толкова объркано около смяната на формата, както и кога приключва трансферният прозорец. Също така е ново и това, че след като съм прекратил договора си извън трансферния прозорец, нямам право да играя за друг отбор. В предишни години това не беше така. Нормално е да не сме свикнали с нововъведенията и може би е моя грешка, че не съм проучил нещата, но пък реално не знаех, че ще се стигне до тук. Мислех само за играта ми в ЦСКА, а не за напускане.

Имаше ли индикации, че Стойчо Младенов ще разчита на теб през този сезон?

Мисля, че да! Още в първия мач заложи на мен, но явно когато започнаха да се взимат нови футболисти, чуждестранни и с по-високи заплати, нещата се промениха, знаете как е. Когато един играч взима по-висока заплата, е нормално да се разчита на него, за да си възвърне инвестицията.

Има ли конфликт между български и чуждестранни футболисти в отбора?

Не, няма – това поне е хубаво. Забелязах, че обстановката в съблекалнята на ЦСКА е добра. В другите отбори често се появяват такива конфликти, но тук атмосферата е нормална.

Спомена, че нямаш мениджър – възможно ли е и това да е причината да бъдеш освободен?

Да, в интерес на истината, възможно е. Различно е, когато един футболист има мениджър, гледат го с друго око и мениджърът винаги може да се обади и да попита какво се случва. Отдавам го като моя грешка, че нямам. През зимата имах предложения от Емил Данчев, но не стигнахме до договор, а се оказва, че това също е пречка.

Къде мислиш да продължиш развитието си след зимата? Да продължиш да се бориш с реалностите в България или да погледнеш към чуждестранните първенства?

Дотогава има много време, сега не мога да разсъждавам по този въпрос. Накъдето ме отвее вятърът, ще видим. Важното е да поддържам форма, ще имам време да изчиствам индивидуално някои слабости и се надявам от зимата да отида в някой отбор, където  да продължа да се развивам.

Готов ли си да се обадиш на Сашо Станков и да се подготвяш с „Локомотив“ (Пловдив)?

Не, аз да се обаждам на някого там, няма как да се случи. Аз не крия, че „Локомотив“ е отборът на сърцето ми, но уважавам своите решения. Ако тръгна сега да звъня, излиза че се обръщам срещу себе си. Може би след време ще се завърна в "Локомотив", но сега това не е на дневен ред. И тук искам да опровергая писанията по някои медии, че съм се обаждал и едва ли не съм се молил да се върна да тренирам с „Локо“ – това не отговаря на истина категорично!

Имало ли е моменти, в които си съжалявал, че си избрал футбола за своя професия в България?

Имало е - нормално е, когато виждаш някои неправди да се разочароваш. Но все пак никой не ме е накарал на сила да стана футболист – това ми е на сърцето и това обичам. А няма по-хубаво от това да практикуваш професия, която ти е и хоби.