Тодор Янчев: ЦСКА за мен е като кислорода

"Без ЦСКА не мога и ми е тежко, когато виждам някои неща", коментира Янчев.

22.09.2013 | 15:45
Тодор Янчев: ЦСКА за мен е като кислорода

В един от най-трудните моменти от историята на ЦСКА в клуба се завърнаха трима от любимците на „червените“ привърженици. Трима лидери, трима истински капитани - Тодор Янчев, Валентин Илиев и Емил Гъргоров – емблематични футболисти за ЦСКА.

Тодор Янчев напусна преди шест месеца заради многото проблеми около отбора и за кратко беше състезател на столичния „Славия“. Сърцатият полузащитник обаче реши да се завърне в своя дом. За предаването „Резултат“ по телевизия Bulgaria On Air Владимир Андонов взе интервю от Янчев. Той коментира проблемите на клуба в миналото и настоящето, както и какви са целите пред отбора за този сезон.

 

Преди девет месеца напусна ЦСКА разочарован от отношението на ръководството към иконите на клуба, като Стойчо Младенов например. Мислиш ли, че нещо се е променило сега и защо се върна?

Наистина това беше основната причина, заради която напуснах. Сега са събрани хора с ясната визия, че ЦСКА трябва да бъде изправен на крака в този тежък момент. Ние, всички, трябва да се обединим и нашият любим клуб да заеме мястото си.

 

Кои са най-важните стъпки, които трябва да направи ЦСКА?

Лично аз искам да видя първо една добра школа! Нашите деца да има къде да тренират. Втората стъпка е база ни. Не може първият отбор да имаме един терен на Панчарево, на който да се готвим. Трета стъпка – нашият стадион. Трябва да има европейски вид и да е удобен за фенове ни. Може би ще е неуместно да говорим за шампионски титли, не трябва да търсим резултати, докато не извървим тези крачки.

 

На прав път ли е клубът? И има ли добра връзка между отбор и ръководство?

Отборът е спокоен. Ръководителите са доста открити, влизат в съблекалнята и разговарят с нас. Няма задкулисни неща, които да крият от нас. Всеки футболист знае какво да очаква. Не се лъжем и няма разочаровани хора. Климатът сега е изключителен! Много приятелски - и с чужденците, и с юношите, които се интегрират по-най-добрия начин.

 

А как беше преди година?

Нека да не се връщаме назад, а да гледаме само напред. Всеки може да прецени какво е било, щом капитанът реши да напусне отбора. Нека не бъдем като политиците и като повечето българи - да се оправдаваме какво е било. Теглим чертата, тук сме да помогнем на клуба.

 

Какви са целите, които ЦСКА трябва да гони този сезон?

Във всеки един час излизаме за победа и се надявам да я постигаме. За цели какво да кажа, нека първо стъпка по стъпка, победа след победа, три точки след три точки, да се доближим до челото и тогава да говорим за цели. Когато през януари направим и другата подготовка за плейофите и финалния завършек на първенството, отборът ще изглежда по коренно различен начин. Ние самите го усещаме, че мач след мач играта ни се подобрява, а и постепенно точките ще започнат да влизат в нашия актив.

 

А според теб с продаването на акции на феновете, ще се стабилизира ли клубът финансово?

До някаква степен това ще облекчи тези месеци, които са по-трудни, докато се намери някой основен спонсор. В България има много богати хора, които сега се двоумят какво да правят – да помогнат ли на ЦСКА или не, защото вече са били излъгани по една или друга причина. У нас никой няма доверие на никого, но мисля, че има много богати хора, които обичат ЦСКА и ще помогнат. Нашият клуб ще се изправи именно заради такива хора, на които сърцата им са червени и са големи! Няма нищо по-хубаво за един човек, който може да си позволи да купи ЦСКА или пък да помага финансово на клуба и да зарадва милиони хора, които обичат този отбор, но нямат възможност да помагат с пари, а имат искрицата в сърцата си. А тази искрица е най-важна, тя не трябва да угасва никога в тези червени сърца, които туптят из цяла България и не само, защото има много привърженици, които са излязли в чужбина. Това е основното и аз вярвам, че нашият клуб ще бъде добре!

 

Какво е ЦСКА за Тодор Янчев?

Мисля, че е като кислорода. Без ЦСКА не мога и ми е тежко, когато виждам някои неща. То затова и го обичам толкова много!